Jako přihlášený uživatel máte možnost nastavit si zobrazení Heureky.

Zobrazit původní Heureku

Jak vybrat mikrovlnnou troubu?

Mikrovlnná trouba urychlí a zjednoduší ohřev potravin. Dokáže je také rozmrazit a usnadnit, tedy především zrychlit samotné vaření. K tomu slouží u dražších modelů různé doplňkové funkce, jako jsou pečení nebo grilování.

  • Klára, redaktorka Heureka.cz
  • Doba čtení: 8 minut

Typy mikrovlnek

Volně stojící mikrovlnná trouba

Tento typ je vhodný do kuchyně, kde převládají samostatně stojící spotřebiče nebo kde není prostor pro vestavbu. Mezi velmi oblíbené patří retro mikrovlnná trouba, především v kuchyňském koutě spojeném s obývacím pokojem bude působit jako zajímavý designový doplněk

  • Nižší cena

  • Opticky zabírá více místa, ale lze ji umístit kamkoliv do blízkosti elektrické zásuvky – nemusí být tedy nutně umístěná v kuchyni

  • Není nutná odborná instalace

  • Při jejich výběru je potřeba dbát na design, aby se mikrovlnka designově hodila ke kuchyňské lince a ostatním spotřebičům

  • Potřebuje dostatek místa na odvětrávání

Volně stojící mikrovlnné trouby


Vestavná mikrovlnná trouba

Vhodná do kuchyně s vestavěnými spotřebiči. Konkrétní model je dobré vybrat ještě před realizací kuchyně, i když rozměry bývají standardizované.

  • Splyne s kuchyňskou linkou a nenaruší čisté linie vaší kuchyně

  • Nezabírá místo na kuchyňské lince

  • Funkčně na stejné úrovni jako samostatně stojící mikrovlnky

  • Vyšší cena

  • Spotřebič má pevné místo a nelze ho přemisťovat

Vestavné mikrovlnné trouby

Mikrovlnky se dále rozdělují podle počtu funkcí.

  • Monofunkční využívají pouze mikrovlny a slouží čistě k ohřevu či rozmrazování.
  • Bifunkční oproti předchozím disponují také grilem.
  • Multifunkční trouby vše doplňují ještě systémem ohřevu horkým vzduchem. Díky tomu jsou vhodné i k zapékání.
Další typy mikrovlnek

Mikrovlnná trouba bez grilu

  • Bohatě postačí, pokud chcete pouze ohřívat nebo rozmrazovat potraviny
  • Vybrané modely nabízí i přídavné funkce, např. automatické vaření
  • Jedná se o velmi jednoduché mikrovlnky s intuitivním ovládáním
  • Převládají volně stojící modely
  • Potěší nižší pořizovací cena

Mikrovlnka s grilem

  • Velmi oblíbený a vyhledávaný typ
  • Dokáže potravin ohřívat, opékat i grilovat pomocí topného tělesa
  • Většinou je taková trouba obohacena o další přídavné funkce, jako je například vaření v páře
  • Samostatný gril však plnohodnotně nenahradí

Multifunkční mikrovlnná trouba

  • Jedná se o několik přístrojů v jednom, multifunkční mikrovlnka často nahradí i pečicí troubu
  • Kromě klasického ohřívání a rozmrazování většina modelů disponuje i dalšími funkcemi, jako je vaření v páře, gril, konvektomat, automatické programy či pečící programy
  • Nevýhodou je vyšší pořizovací cena

Horkovzdušná mikrovlnná trouba

  • V tomto typu mikrovlnné trouby lze připravovat pokrmy podobně jako v horkovzdušné troubě
  • Pokrm je propečený rovnoměrně a v kratším čase
  • Většina modelů disponuje i dalšími přídavnými funkcemi, např. grilem
  • Je vhodná do menších bytů a garsonek, do kterých se nevejde samostatná trouba či sporák

Důležité parametry

Rozměry a objem

Mikrovlnky se vyrábí v různých velikostech, i ty nejmenší s objemem menším než 20 litrů však postačí na běžný ohřev jídla. Objem mikrovlnek však dosahuje 40 l, což vystačí i na větší hostinu.
Své opodstatnění má taková trouba tehdy, když budete ohřívat jídlo pro více osob, nebo když ji využijete i k jiným úkonům než jen k ohřevu. Tady už je důležité i její umístění, abyste měli vše „po ruce“.

Velikost otočného talíře

U nejmenších modelů činí průměr talíře 24 cm, největší mají 32 cm a více. Před výběrem mikrovlnky doporučujeme poměřit talíře, misky či jiné nádobí, které budete k ohřevu či zapékání používat.

Vnitřní povrch mikrovlnky může být nerezový, lakovaný, keramický, ocelový nebo smaltovaný

Výkon

Rychlost ohřevu závisí na výkonu mikrovlnky, který u nejlevnějších kusů činí méně než 750 W. Optimální hodnotou je však alespoň 800 W, v případě trouby s grilem 1 000 W.

Nepleťte si tento údaj s příkonem, který udává spotřebu elektrické energie. Číslo je tak vždy logicky o něco vyšší.

Poměr výkonu k příkonu se nazývá účinnost a udává se v procentech. Ideální je mikrovlnka s co největší účinností, tedy s co nejvyšším výkonem a co nejnižším příkonem.

Design a materiál

Mikrovlnky seženete v bílé, černé a dalších základních barvách, natrefit ale můžete i na odvážnější provedení – např. červené. Levnější modely mají tělo kovové, dražší bývají nerezové. Mezi velmi oblíbené patří mikrovlnky v retro designu.

Při výběru se nezapomeňte zaměřit na stranu, na kterou se otevírají dvířka – na pravou, či na levou. Kromě toho se především u vestavěných trub setkáte také s výklopnými dvířky. Taková trouba by ale pochopitelně neměla být umístěná příliš vysoko, jinak budou dvířka překážet.

Retro spotřebiče jsou velmi oblíbené nejen ve venkovských usedlostech

Displej a ovládání

Nejlevnější mikrovlnky se obejdou bez displeje a většinou je u nich hlavním ovládacím prvkem jedno kolečko pro manuální výběr programu a druhé pro nastavení času, takovému ovládání se říká mechanické. U dražších modelů je již samozřejmostí displej. Kromě času vám zobrazí také zvolený program či zbývající čas ohřevu. Poslední údaj se hodí zejména u automatických programů, kde mikrovlnka určuje čas dle různých kritérií. Ovládání s displejem je známé jako elektronické.

Funkce

  • Gril – umožní vám péct či zapékat prostřednictvím topné spirály umístěné v horní části trouby. Setkat se můžete také s označením Quartz grill, který se odlišuje vyšším výkonem.

  • Šestý smysl – trouba je vybavena senzory tepla a vlhkosti. Zaznamenaným údajům přizpůsobuje rychlost a dobu ohřevu.

  • Crisp – připravuje pokrmy tak, aby byly ze všech stran křupavé, a to za výrazně kratší čas než klasická trouba. Podmínkou je použití speciálního talíře.

  • Rozmrazování – slouží k rozmrazování potravin. Je rychlejší než běžné rozmrazování. Většinou lze zvolit rozmrazování podle hmotnosti či přímo nastavit čas.

  • Vaření v páře – funkce, která je vhodná například pro tepelnou úpravu zeleniny či masa. Zachovává v potravinách více vitaminů a živin.

  • Jet Start – dokáže rychle ohřát potraviny s vysokým obsahem vody (např. polévky).

  • Quick Heat – předehřátí na požadovanou teplotu podobně jako u klasické trouby.

  • Auto Reheat – automatický ohřev mléka či předpřipravených jídel.

  • Horkovzduch – funkce ohřevu horkým vzduchem.

Některé dražší modely nabízí také funkci fritézy, pečení chleba či jogurtovače. Samozřejmostí by pak měl být dětský zámek.

Příslušenství

Nádobí do mikrovlnné trouby

Hrnce do mikrovlnné trouby

Misky do mikrovlnné trouby

Hadry a utěrky na mytí

Univerzální čisticí prostředky

Nejčastější otázky

Jak často a čím mikrovlnku čistit?

Čím čistější bude vaše trouba, tím delší bude také její životnost. Ve špinavé troubě navíc může docházet ke kontaminaci ohřívaného jídla. Pro ohřev jídla na talíři je proto vhodné používat plastový poklop, který zamezí prskání po stěnách. Pokud se vám „podaří“ troubu zašpinit, odstraňte nečistoty co nejdříve, aby nezaschly. 

Na drobné zbytky jídla vám postačí vlhký hadřík, do vody můžete přidat trochu jaru či octa, ten druhý má zároveň dezinfekční účinky. Nikdy nepoužívejte k čištění drátěnku nebo čisticí písky – mohli byste poškodit kovovou konstrukci, což pro mikrovlnku znamená nenávratný konec.

Na větší, zaschlé či připečené nečistoty je vhodné zakoupit speciální čističe pro mikrovlnné trouby, často je vyrábí sami výrobci kuchyňských spotřebičů. Pro zbavení se nepříjemného pachu vymačkejte do vody citrón a nechte ji na plný výkon ohřívat zhruba pět minut. Díky tomu mohou „povolit“ i zaschlé nečistoty, jež pak stačí jednoduše setřít hadříkem. Nezapomeňte čistit také vnější části trouby, především kolem větracích otvorů.

Co do mikrovlnky nepatří?

V mikrovlnce můžete bez obav používat porcelánové i kameninové nádobí, pozor ovšem na kovové zdobení. Běžné je také ohřívání v plastových nádobách, ty ale musí být odolné proti deformaci teplem. Pokud si nejste jisti vhodností daného kusu, raději zvolte jiný. Uvolněné látky totiž mohou být zdraví škodlivé.  Použít lze také varné sklo, silikonové nádoby i mikrotenové sáčky, ubrousky či speciální fólie. Existují také speciální nádoby, jako tlakový hrnec do mikrovlnky či nádoba na ohřev vajec. Do trouby však rozhodně nedávejte žádné hliníkové předměty, jako jsou například příbory nebo alobal. Keramické nádobí můžete použít pouze tehdy, když je glazurované. O vhodnosti nádobí se lze přesvědčit podle speciálního označení, které na něm bývá uvedeno.

Je jídlo ohřáté v mikrovlnce zdraví škodlivé?

Dlouhodobě se o mikrovlnkách traduje, že jsou zdraví škodlivé a eliminují v jídle veškeré vitamíny a živiny. Nikdo ovšem neprokázal ani škodlivost jídla ohřátého mikrovlnami jako takového, ani větší úbytek prospěšných látek oproti jiným způsobům ohřevu. Ovoce a zeleninu totiž užitečných látek zbavuje samotná tepelná úprava, kdy je možné tento jev omezit např. při ohřevu párou. Mikrovlnky nijak neškodí ani svému okolí. Perfektní izolace mikrovln uvnitř kovové konstrukce je totiž předpokladem pro jejich správnou funkčnost.